Vergelijk aanbiedingen

Een huurwoning kopen als investering?

Een huurwoning kopen als investering?

Publicatiedatum: 26 november 2018
Leestijd: circa 6 minuten

Naast het aanbieden van huurwoningen op ons platform, helpen wij ook graag mensen met het verhuren van een tweede woning of zelfs bij het gehele proces van het aankopen hiervan. In deze blog proberen wij uiteen te zetten wat er komt kijken bij de aankoop van een woning, bedoeld voor het verhuren en dus (in)direct als investering.

,,Niet iedere geldverstrekker wil een tweede of derde woning financieren”

Alleen al in Nederland zijn er tientallen geldverstrekkers waar men als particulier geld kan lenen om een woning aan te kopen. Echter, wanneer je als particulier een tweede (of derde) woning aan wilt kopen, vallen er ineens een heel aantal geldverstrekkers weg en blijken er toch meer haken en ogen aan te zitten dan men in eerste instantie zal denken.

Wij zullen aan de hand van een voorbeeld laten zien wat er komt kijken bij de aankoop. Natuurlijk is iedere situatie weer anders, aangezien iedereen er andere wensen en behoeften op na houdt. In dit voorbeeld gaan wij een woning aankopen voor een bedrag van € 135.000 welke al een vergunning heeft om verhuurd te mogen worden. In een van de volgende blogs gaan wij verder in op het aanvragen van een vergunning, een zogeheten onttrekkingsvergunning.

Het meest gebruikelijk is dat er tot 70% van de marktwaarde kan worden gefinancierd door middel van een hypothecaire lening. De overige 30% dient dus in ieder geval te worden ingelegd door middel van eigen geld. Daarnaast zijn er ook een aantal kosten die meestal gemaakt moeten worden om uiteindelijk de sleutels in ontvangst te mogen nemen bij de notaris.

Basis gegevens voorbeeld Verhuurwoning:

  • Marktwaarde: € 135.000
  • Maximale hypotheek: € 94.500 (70% van de marktwaarde)
  • Overdrachtsbelasting: € 2.700 (2% van de koopsom)
  • Notariskosten: € 900 (overdracht woning en vastleggen hypotheek)
  • Taxatiekosten: € 575 (een gevalideerd taxatierapport)
img

admin

Word lid van de discussie